Voor patienten
Hoe werkt CPCT?
Met de huidige technologie kunnen we het genetische materiaal, het DNA, in het menselijk lichaam aflezen, zowel van normale cellen als van kankercellen. Deze DNA-analyse kan voorspellen hoe de verschillende typen kanker zich ontwikkelen en welke DNA-veranderingen de kankergroei veroorzaken. Dit is een belangrijke en bijzondere stap voorwaarts. Want met de informatie waarom kanker is ontstaan en groeit, kunnen we het beste medicijn inzetten om de kanker te bestrijden. Elke patiënt krijgt in de toekomst een persoonlijk behandelplan, waardoor deze minder wordt blootgesteld aan onnodige bijwerkingen van een standaardbehandeling.
Het CPCT werkt nauw samen met de Hartwig Medical Foundation waar de DNA-analyse van de kankercellen plaatsvindt. Rosanna Kluivert legt uit in haar “Boodschap aan de toekomst” waarom zij dit zo belangrijk vindt.
Hartwig Medical Foundation verzamelt en analyseert de genetische en klinische data van kankerpatiënten. Deze genetische analyse gebeurt op een vers tumor biopt dat is afgenomen van een afwijking en vlak voor de start van een anti-tumortherapie. Hiervoor komen alle patiënten in aanmerking die starten met een systemische behandeling: chemotherapie, hormonale therapie, ‘targeted therapy’ en immunotherapie. Patiënten kunnen bij hun behandelend arts in het ziekenhuis een biopt afstaan. Dit is geen onderdeel van het normale zorgproces, dus dit gebeurt binnen een klinische studie. Het biopt wordt afgenomen voordat de patiënt start met een nieuwe behandeling. De gegevens die voortkomen uit de analyse worden dus niet gebruikt voor de behandeling. Maar zij worden eventueel wél gebruikt als de behandeling onvoldoende resultaat oplevert.
Na het verzamelen van de genetische data uit het biopt blijft vaak materiaal over, zowel van de tumor als uit het bloed. Hierop kan aanvullend onderzoek worden gedaan om andere vragen te beantwoorden over hoe kanker ontstaat en groeit. Het restmateriaal blijft bewaard in een biobank. Dit zijn grote vriezers waarin de kwaliteit van het materiaal bewaard blijft om op een later moment verder onderzoek mee te doen. Deze biobank bevindt zich in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam.
Onderzoekers uit Nederland kunnen een aanvraag indienen bij CPCT om gebruik te maken van het restmateriaal. Hiervoor is toestemming nodig van CPCT en de betrokken patiënt. Aan alle patiënten wordt voor afname van weefsel toestemming gevraagd voor opslag van restmateriaal via het toestemmingsformulier. Als een patiënt de eerder verleende toestemming later toch weer in wil trekken, dan kan dat door een ingevuld intrekkingsformulier te sturen naar info@cpct.nl. Het intrekken van toestemming kan ook via de behandelend oncoloog.
Ervaring van patiënten